Omsorgsplikten - några kommentarer

Jamendåså. Riksdagen har klubbat den nya spellagstiftning som ska träda i kraft den 1/1 2019. Förändringarna jämfört med den nuvarande är omfattande och jag väljer att nämna två – dessa tu ska jag delvis kommentera.

För det första: Sverige inför ett licenssystem. Det innebär att vilket spelbolag som helst kan söka om att få bedriva spel i Sverige så länge man uppfyller en rad olika villkor.

För det andra: Det vi i dagens lagstiftning kallar spelansvar kallas i den nya lagen för omsorgsplikt. Den har uppgraderats rejält (men kommer nog i vardagslag ändå kallas spelansvar trots namnbytet, misstänker jag).

Omsorgsplikten – en efterlängtad åtgärd

Omsorgsplikten är omfattande och innehåller i princip allt jag och många med mig som har arbetat med spelberoende och spelansvar länge kan önska. Till exempel: om utformning av spel. Så här står det:

”Det ska inte vara tillåtet att särskilt utforma eller programmera spel så att spelaren får intryck av att vara nära att vinna när så inte är fallet.”

Rent praktiskt undrar jag hur det ska gå till. Hur ska en spelautomat grafiskt visa spelaren utfallet av spelet utan att samtidigt eller parallellt visa symboler som inte ger det intrycket? Oavsett ska det bli spännande att se hur spelbolagen löser problemet och hur den nya myndigheten Spelinspektionen kommer att tolka lagen. Jag misstänker att det inte kommer att spela någon roll hur man gör eftersom vi människor har en hjärna som alltid söker mönster, försöker förklara vad som till synes pågår och förutse vad som kan hända. Det tog några år av klientarbete för att förstå vad de klienter jag mötte försökte göra, men efter ett tag blev det uppenbart: man försökte kontrollera slumpen och att leta efter mönster är ett försök att göra det. Man letar efter mönster som ger en hint om varför det blir som det blir och vad som kommer att hända sen. Detta upprepades oberoende av vilken/vilka spelform/-er klienten spelade på. Vår hjärna har svårt att stå ut med händelser som inte hänger ihop och därför börjar vi, utan att vi tänker på det, att berätta historier för att få saker att hänga ihop. Vi använder oss av vår erfarenhet av liknande händelser, ritualer eller magiska tankar för att förklara vad som händer (och hur) eller hur saker hänger ihop.

Spelgränser – för spelarens säkerhet

Lagen innefattar också att spelaren ska sätta gränser för insatser och förluster. Så här står det:

”…bestämmelse om att spelaren vid spel aktivt ska ange och bekräfta sin insats. Vid onlinespel ska det vara obligatoriskt för spelaren att ange hur stora insättningar som kan göras. Vid spel på värdeautomater ska i stället en förlustgräns anges.”

Ovanstående är i mitt tycke en av den nya lagens viktigaste åtgärder för att begränsa förluster. Vi har sett en stigande negativ trend: de som spelar kasinospel riskerar att förlora mycket pengar på kort tid – oavsett om de har problem med spel eller inte. Jag skulle dessutom gärna se en en global förlustgräns och välkomna ett förslag från Regeringen eller Spelinspektionen om det. Med global förlustgräns menas att att man maximalt kan förlora x antal kronor per månad hos en speloperatör. I Norge har Norsk Tipping infört en sådan gräns och PAF, som har sitt säte på Åland, har redan infört en sådan gräns (i båda fallen cirka 300 000 kr/år). Självfallet kan man samtidigt sätta egna gränser som är betydligt lägre än den globala förlustgränsen.

Förbud mot bonuserbjudanden

Bonuserbjudanden är ett gissel. I den nya lagen står det:

”Det ska enligt förslaget inte vara tillåtet för en licenshavare att erbjuda eller lämna bonus annat än vid det första speltillfället.”

Vi vet att bonuserbjudanden lockar till mer spel. Vi vet att bonuserbjudanden drar till sig de som har problem med spel och det här förslaget kommer att sanera den uppsjö av bonuserbjudanden som existerar idag. Jag tror dessutom att spelbolagen i det långa loppet kommer att tjäna på förslaget såväl ekonomiskt som för anseendet för branschen. Spelbranschen har dåligt anseende och min tolkning är att spelbranschen i sin reklam lovar spänning, underhållning och vinster – i bästa fall är leveransen tråkig. Allmänheten är hur som trött och less på all den spelreklam som härjar var än man befinner sig.

Spelarna ska kunna stänga av sig. Det är bra att Spelinspektionen kommer att införa, ett centralt avstängningsregister utöver den självavstängning som spelaren kan göra hos respektive spelbolag. Det betyder i praktiken att man som spelare kan stänga av sig från allt spel hos alla de spelbolag som har licens i Sverige med några knapptryck .

Utbildningskrav för speloperatörer

Slutligen kommer en licens att vara kopplad till ett utbildningstvång. Så skriver man i lagen:

”En licenshavare ska enligt förslaget kontinuerligt utbilda ledning och personal, såväl egen som extern, som arbetar med marknadsföring, spelövervakning, försäljning, produktutveckling och kundtjänst. Utbildningen ska syfta till att skapa medvetenhet om och förståelse för riskerna med spel och vilka faktorer som påverkar spelarens spelbeteende.”

Jag har alltid efterfrågat forskning om spelansvar. Jag vill veta vad som fungerar och varför. Den kunskapen gör det möjligt att rikta tid, pengar och energi på de åtgärder som fungerar och det vi lär oss över tid ska förmedlas till spelbolagen, deras samarbetspartners och branschorganisationer.

Taggar: licenssystem, omsorgsplikt, nära vinst, bonusar, utbildning av personal
Kategorier: blogg